re-integratie 1e spoor

 

De Wet Verbetering Poortwachter (WVP)

De WVP is in 2002 ingevoerd. Deze wet bevordert de communicatie tussen werkgever en werknemer. Zij moeten zich samen inspannen om ervoor te zorgen dat de zieke werknemer gaat re-integreren. Dat betekent dat de werkgever werk aanbiedt dat de werknemer met zijn ziekte, opleiding en ervaring kan uitoefenen (passend werk). De werknemer moet dit passende werk ook uitvoeren en de (redelijke) voorschriften van re-integratie volgen.

Welk spoor?

Re-integratie 1e  spoor (spoor 1)
De werknemer gaat weer werken bij zijn huidige werkgever. Eventueel in een nieuwe of aangepaste functie.
Re-integratie 2e spoor (spoor 2)
De werknemer kan niet meer terecht bij zijn huidige werkgever en krijgt ander ‘passend werk’ bij een andere werkgever.

Begeleiding in het 1e spoor

Het is niet prettig als een werknemer langdurig ziek is. Niet voor de werknemer, maar ook niet voor de werkgever, die daardoor een arbeidskracht mist. Het is daarom goed als er alles aan gedaan wordt om deze getroffen werknemer weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. 

Begeleiding in het 2e spoor

Het is de bedoeling dat de werkgever in de eerste plaats binnen het eigen bedrijf passend werk zoekt. Dat is het 1e spoor. Soms is binnen de organisatie geen passend werk te vinden of te scheppen. Dan moet de wissel om en belandt de werknemer op het 2e spoor. BijzondereMensen werkt samen met arbeidsdeskundigen (Clijdesdale LoopbaanSupport) en erkende jobcoaches (Van der Horst & Starke).

Begeleiding op de werkvloer

In veel gevallen hoeft begeleiding op de werkvloer ofwel jobcoaching een werkgever niets te kosten. Het UWV financiert namelijk jobcoaching op het werk van een arbeidsgehandicapte werknemer door een erkende jobcoachorganisatie. BijzondereMensen werkt samen met een door het UWV erkend jobcoachorganisatie, namelijk Van der Horst & Starke, jobcoaching & bemiddeling.

Contact opnemen

Wilt u meer weten over re-integratie in het 1e spoor of bent u werkgever en heeft u behoefte aan een informatie, mogelijkheden of tarieven  hieromtrent neem dan contact op met BijzondereMensen. Wij zorgen ervoor dat vraag en aanbod snel en efficiënt bij elkaar worden gebracht.